Stopień doktora nauk ekonomicznych w zakresie nauk o zarządzaniu uzyskała w 2005r. broniąc na Wydziale Zarządzania Politechniki Częstochowskiej rozprawę doktorską pt. „Determinanty rekonwersji przedsiębiorstw przetwórstwa owocowo-warzywnego w regionie częstochowskim”.
Główne obszary zainteresowań działalności naukowo-badawczej koncentrują się w obrębie problematyki związanej z zarządzaniem i jakością wdrażania innowacyjności w rozwoju regionu, synergią przedsiębiorczości w MSP, ekologicznymi aspektami zarządzania oraz procesami zarządzania przedsiębiorstwami w sferze agrobiznesu w świetle działań integracyjnych.
Podjęta współpraca z ARiMR, ODR , PARP, lokalnymi przedsiębiorcami oraz administracją publiczną dotyczy badań wdrażania innowacyjnych rozwiązań w MSP, rozwoju lokalnym i regionalnym w sferze agrobiznesu w odniesieniu do możliwości współpracy w ramach funduszy UE.
Prowadzone zajęcia (wybrane):
- Aspekty zarządzania w agrobiznesie
- Katastrofy i poważne awarie przemysłowe
- Polityka społeczna i gospodarcza w ujęciu regionalnym
- Podstawy ekonomii
- Makroekonomia
- Ekonomia i finanse w służbie zdrowia
- Zarządzanie ekologicznymi zasobami naturalnymi
Główne pole zainteresowań badawczych:
- Bezpieczeństwo i ochrona w przemyśle dotycząca awarii przemysłowych
- Zarządzanie w agrobiznesie
- Polityka społeczna i gospodarcza jako czynnik innowacyjności rozwoju regionalnego i lokalnego
- Synergia innowacyjności i tradycji w rozwoju MSP
- Przedsiębiorczość i innowacyjność w zarządzaniu firmą
- Ekologiczne aspekty zarządzania w MSP
Zrealizowane badania:
W ramach badań realizowane są zagadnienia dot. przedsiębiorczości, innowacyjności i zarządzania w aspekcie rozwoju lokalnego, regionalnego i społecznego obszaru północnego województwa śląskiego.
Przykłady/doświadczenie współpracy z biznesem, administracją:
W ramach badań podjęta została współpraca z ARiMR, ODR , PARP, lokalnymi przedsiębiorcami oraz administracją publiczną. Badania dotyczą wdrażania innowacyjnych rozwiązań w MSP sektora spożywczego.
Zainteresowanie współpracą z biznesem, administracją (badania, konsulting, projekty) w zakresie:
Współpraca z przedsiębiorcami lokalnymi w ramach przeprowadzonych badań z zakresu rozwoju lokalnego i regionalnego w subregionie śląskim.
Współpraca dotycząca możliwości wdrażania innowacji w rozwoju lokalnym i regionalnym finansowanych z funduszy UE.
Wybrane publikacje:
1. | Aspekt agroturystyki w rozwoju lokalnym |
2. | Creating Innovative Marketing Solutions to the Polish Sector of the Food Industry = Kreowanie innowacyjnych rozwiązań marketingowych polskiego sektora przemysłu spożywczego |
3. | Determinants of the Supply Chain in Brewing Industry |
4. | Innowacyjność polskich przedsiębiorstw w świetle danych statystyki publicznej |
5. | Paradygmat rozwoju regionalnego w aspekcie przedsiębiorczości społecznej |
6. | Przegląd wybranych problemów badawczych w działalności naukowej Katedry Regionalistyki i Zarządzania Ekorozwojem |
7. | Tradycja i nowoczesność w firmie przetwórstwa owocowo-warzywnego |
- Perspektywa rozwoju eko-energii w północnym regionie woj. śląskiego
- Synergia innowacyjności i tradycji w MSP
Godziny konsultacji
- Wtorek9.0012.00